Bösendorfer Series: Hannes Minnaar

Amsterdam, De Waalse Kerk, donderdag 23 maart 2023, 20:15 - 22:15 uur

Dit event is voorbij. Kijk in de agenda van Hannes Minnaar voor nieuwe data.

Info

Minnaar brengt deze avond Schubert’s Wandererfantasie naar de sfeervolle ambiance van de Waalse Kerk. Het vierdelig werk is gebaseerd op een lied dat Schubert in 1816 schreef op een tekst van Georg Philipp Schmidt von Lübeck (1766 – 1849). Het lied beschrijft een ‘dwalende mens’ die het geluk zoekt, maar nergens kan vinden. Het geluk lijkt daar te zijn, waar hij niet is.

De vierdelige pianosolo wordt algemeen beschouwd als Schuberts technisch meest veeleisende pianocompositie. De 24 Preludes van Chopin beslaan het tweede deel van de avond. Chopin droeg ze op aan zijn vriend en pianist Camille Pleyel, familie van de bekende pianobouwer Pleyel. De bekendste van de 24 is zonder twijfel de Regendruppelprelude, maar Hannes speelt voor u de complete cyclus, van schijnbaar eenvoudig tot niet te onderschatten en zeer virtuoos.

Hannes Minnaar groeit op in Yerseke (Zeeland), waar hij als zevenjarige begint met pianospelen. Na het Conservatorium in Amsterdam is de orgelstudie bij Jacques van Oortmerssen van bepalende invloed op zijn spel. Tijdens zijn studie wint hij de eerste prijs op de Rotterdamse Pianodriedaagse, het Prinses Christina Concours en trekt hij wereldwijd aandacht als tweedeprijswinnaar bij het Concours de Genève in 2008 en derdeprijswinnaar bij het prestigieuze Koningin Elizabeth Concours in 2010. Hij wint de Edison Klassiek Debuutprijs en in 2016 ontvangt Hannes de Nederlandse Muziekprijs uit handen van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. In 2019 treedt Hannes op in het 33e seizoen van de gerenommeerde Serie Meesterpianisten in het Concertgebouw Amsterdam.

Direct na de eerste lockdown in juli 2020 initieert Hannes Minnaar een recitaltournee langs monumentale stadskerken in Nederland. Op het programma staan Bachs Goldbergvariaties, voorafgegaan door het speciaal voor de gelegenheid gecomponeerde Gedanken zu Bach van de Nederlandse componist Daan Manneke. Dit seizoen maakt Hannes bij de San Jose Steinway Society zijn Noord-Amerikaanse recitaldebuut. Als solist treedt hij onder andere op met de Malaysian Philharmonic, het Residentie Orkest en gaat hij op tournee met het Symfonieorkest Vlaanderen. Het Van Baerle Trio dat Minnaar in 2004 opricht met violiste Maria Milstein en cellist Gideon den Herder treedt op in heel Nederland en keert dit seizoen terug naar Parijs voor een concert in het Théâtre de la Ville waarna het drietal doorreist naar het Casa da Música in Porto.

Bösendorfer Series 2022-2023:
22 september 2022: Saskia Giorgini
3 november 2022: Nicolas van Poucke
2 december 2022: Silver Garburg Piano Duo
16 februari 2023: Winnaar Liszt Concours 2022
23 maart 2023: Hannes Minnaar
13 april 2023: Nicola Meeuwsen
18 mei 2023: Julien Libeer
15 juni 2023: Daria van den Bercken