Binnenkort   Barok   Festivals   Kamermuziek   Bach   Matthaus   Messiah 

Duo Scholtes & Janssens - Kurtág, Schubert, Ravel, Rachmaninoff

Dit concert is onderdeel van de Bösendorfer Series '19/'20, een serie van 4 concerten georganiseerd door De Waalse Kerk. Boek het passe-partout om de gehele serie te bezoeken.

- 24 oktober: Hannes Minnaar - J.S. Bach: Goldbergvariaties BWV 988
- 19 december: Camiel Boomsma - Schubert en Liszt
- 27 februari: Duo Scholtes & Janssens - Kurtág, Schubert, Ravel & Rachmaninoff
- 16 april: Mariana Izman - Debussy: Préludes Book I & II

Sinds 2003 vormen Lestari Scholtes (1984) en Gwylim Janssens (1985) een pianoduo, en wel een van de meest veelbelovende pianoduo’s van hun generatie. Zo werden ze uitgeroepen tot Radio 4 Talent van het Jaar, en wonnen ze onder meer het prestigieuze Vriendenkransconcours, het Concours Musical de France, het Prinses Christina Concours, het Internationale Kamermuziek Concours Almere 2009 en de ibla Grand Prize International Music Competition.

Het duo staat bekend om zijn betoverende klank en zeer hoogstaande technische behendigheid, kwaliteiten die doorklinken in hun energieke optredens. Hun debuut in Carnegie Hall in mei 2009 werd geprezen met “het hadden net zo goed 25 of 30 vingers kunnen zijn, zo groots en samengesmolten was hun klank. Subliem duo in topvorm!”

Het kenmerkt Scholtes & Janssens, die als duo laten zien meer te zijn dan de som der delen. Dat geldt ook voor de muziek; er is immers prachtig repertoire geschreven voor quatre mains waar zelfs veel muziekliefhebbers geen weet van hebben. Uitzondering daarop is wellicht de populaire Fantasie in f van Franz Schubert, dat hij kort voor zijn dood schreef en opdroeg aan Caroline Esterházy, zijn studente, goede vriendin en muze, met wie hij talloze uren samenspeelde.

Naast onder meer Ravel’s speelse Ma mère l’oye (“Moeder de gans”), en Rachmaninoffs afwisselende en virtuoze Six Morceaux op. 11, klinken enkele koralen van Bach. Hoewel deze oorspronkelijk voor orgel en stemmen geschreven zijn, wist György Kurtág, Hongaarse grootmeester van de muzikale miniatuur en een van de belangrijkste nog levende componisten, ze op indrukwekkende wijze te vertalen.

De stukken zijn bij Scholtes en Janssens in goede handen, zag pianist Menahem Pressler (Beaux Arts Trio) al. “Als je deze twee jonge mensen muziek hoort maken, denk je dat alles goed komt in de wereld.” Waarvan akte.

Uitvoerenden:
Lestari Scholtes
Gwylim Janssens

Programma:
F. Schubert:
Fantasie in f, D. 940
Grande Sonate in Bes, D. 617
G. Kurtág:
selectie uit ‘Zeven Bachkoralen voor piano vierhandig’
M.Ravel:
Ma mère l’oye
S. Rachmaninoff:
Six morceaux, op. 11


Agenda


Pianoduo Scholtes & Janssens Bösendorfer Series

Pianoduo Scholtes & Janssens

Lestari Scholtes (1984) en Gwylim Janssens (1985) vormen sinds 2003 een pianoduo. Het duo staat bekend om zijn betoverende klank, zeer hoogstaande technische behendigheid en hun intense en energieke optredens.