Bach Ensemble Amsterdam: Hohe Messe (BWV 232)

Kies een datum uit de agenda om te reserveren

Bach Ensemble Amsterdam voert de Hohe Messe van Johann Sebastian Bach uit.

De Hohe Messe (BWV 232) is één van de bekendste 'grote werken' van Johann Sebastian Bach. Het is een Missa Solemnis, een plechtige Mis. De Hohe Messe is ook een volledige mis, die van oudsher bestaat uit de onderdelen Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus en Agnus Dei, welke verspreid over een misviering aan bod komen. Bach schreef ook vier andere missen (BWV 233-236), die korter zijn.

Het is opvallend dat de Luthers-protestantse componist een Rooms-Katholieke mis schreef. Het is waarschijnlijk dat Bach een eerdere 'korte' Mis in b-kleine terts van 1733 uitbreidde tot een volledige miscompositie, in opdracht van Boheems-Oostenrijkse graaf Johann Adam von Questenberg, die tot een besloten vereniging van muziekliefhebbende hoge adellijken aan het keizerlijke hof in Wenen behoorde.

De Hohe Messe zou op 22 november 1749 zijn eerste uitvoering in de Stephansdom in Wenen hebben beleefd, hoewel het werk pas in 1830 de naam 'Hohe Messe' kreeg. Het werk wordt met grote regelmaat uitgevoerd in Nederland en kan op grote belangstelling rekenen, mede omdat het minder vaak wordt uitgevoerd dan Bach's bekendste werk: de Matthäus-Passion.

De Hohe Messe op YouTube