Mini Mozart Festival: Van Swieten Society - Mozarts Gouden Jaren

Utrecht, TivoliVredenburg, maandag 16 oktober 2017, 20:00 - 22:30 uur

Dit event is voorbij. Kijk in de agenda van Van Swieten Society voor nieuwe data.

Info

Mozarts ‘Gouden Jaren’ waren de jaren van zijn Weense meesterwerken, waaronder de pianokwartetten. De vraag is, of een componist, die als wonderkind begon en maar 35 jaar oud werd, niet louter gouden jaren heeft gekend? “Ach, hadden wij hier ook maar klarinetten”, verzuchtte hij in 1778 aan zijn vader na een bezoek aan Mannheim.

Mozart werd op zijn wenken bediend toen sterklarinettist Anton Stadler een jaar later in dienst van het Weense Hof kwam. Stadler speelde onder andere op een ‘bassetklarinet’, een nieuw instrument met een prachtig lager bereik waarvoor Mozart het Klarinetkwintet schreef. Het maakte geen school en er zijn geen exemplaren van overgeleverd. Slechts één afbeelding is ervan gevonden in Riga in 1992. Klarinettist Frank van den Brink zal tijdens dit concert een reconstructie laten horen van dit bijzondere instrument.

Programma:
Wolfgang Amadeus Mozart
Pianokwartet in g klein KV 487
Kegelstatt Trio in Es groot KV 498
Adagio en Fuga in c klein KV 546
Klarinetkwintet in A groot KV 581

Mini-Mozart Festival
Dit concert is onderdeel van het Mini Mozart Festival. Met ruim 100 optredens en wel 80 programmas speelt de Van Swieten Society al 20 jaar kamermuziekseries in (Tivoli)Vredenburg en dat wordt gevierd met het Mini Mozart Festival! Van zondag 15 t/m vrijdag 20 oktober spelen de Van Swieten Society, Het Orkest van de Achttiende Eeuw en Symphonie Atlantique een aantal Mozartconcerten in TivoliVredenburg.