Van Swieten Society & Raoul Steffani – Beethovens Valentijn

Amsterdam, De Waalse Kerk, zondag 16 februari 2020, 15:30 - 18:00 uur

Er zijn veel verhalen over Beethovens onbeantwoorde liefdes. Hij verkeerde vaak in adellijke kringen maar de dames waren onbereikbaar voor een gewoon musicus, hoe geniaal en bewonderd ook. Het was Beethovens tragiek om alleen via brieven en muziek met een aanbeden jongedame te kunnen communiceren.

An die Ferne Geliebte, de eerste liederencyclus ooit en een van de mooiste uit de romantiek, vangt de essentie van onze Valentijnsdag. Maar Beethovens warme hart klinkt overal in zijn liederen en kamermuziek door. Volgens Czerny is er geen enkel werk van Beethoven zonder een buitenmuzikale (en vaak romantische) inspiratie, zoals de tragedie van Romeo en Juliet in het eerste strijkkwartet.

Programma
Pianokwartet in Es WoO 36 nr.1
An die Ferne Geliebte opus 98
Adelaide opus 46
Schotse Liederen opus 108
Strijkkwartet in F opus 18 nr.1

Van Swieten Society
De Van Swieten Society, vernoemd naar Nederlandse musicus en diplomaat-in-Habsburgse-dienst Baron Gottfried van Swieten (1733-1803), is een collectief van instrumentalisten met een passie voor muziek uit de klassieke en vroeg-romantische periode. Naast beroemde meesterwerken uit de periode tussen Bach en Schumann spelen zij graag onbekendere werken van ten onrechte vergeten meesters. Deze combinatie van muzikale ingrediënten leidt tot prachtige en verrassende programma’s met soms spectaculair ‘nieuw’ repertoire.

De Van Swieten Society speelt op authentieke instrumenten en verdiept zich in uitdrukkingsmogelijkheden uit de tijd waarin de stukken geschreven werden. De programma’s worden uitgebreid beschreven en toegelicht tijdens de concerten. Ook op de radio is de VSS regelmatig te horen. De VSS organiseerde succesvolle festivals rondom Beethoven en Mozart in het Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam en TivoliVredenburg in Utrecht. De VSS, opgericht in 1996, heeft inmiddels bijna 20 CD’s opgenomen.