Coronamaatregelen:
Tot tenminste dinsdag 25 januari zijn helaas geen concerten en theatervoorstellingen mogelijk. Livestreams gaan wel door. Wacht informatie van de organisator af als u een actieve reservering heeft.

Festival Via Musica 2021: Met Diaghilev door de Noordoostpolder

Noordoostpolder, Diverse locaties, zaterdag 7 augustus 2021, 10:00 - 17:00 uur

Info

Wilt u een passe-partout voor het festival reserveren? Dat kan via deze reserveringspagina.

Programma
10:00 uur: Start van de tour - Daria van den Bercken speelt Scarlatti.
In Daighilevs tijd was Scarlatti veel gespeeld en populair repertoire voor piano. Natuurlijk is er het schilderij waarop hij een concert van Wanda Landowska bezoekt, maar er was geen authentieke uitvoeringspraktijk op klavecimbel. Daar kiezen wij hier ook niet voor, maar we kiezen wel voor een pianiste die met hart en ziel voor Scarlatti gaat: Daria van den Bercken.

Daarna is er een tour per fiets, auto of bus (opstap in Leeuwarden of Emmeloord) mogelijk met uitvoeringen om 11.45 uur, 14.00 uur en 16.15 uur. Per tour kunnen max. 50 personen deelnemen, het is belangrijk dat iedereen zich aan de aangegeven route houdt!

Locatie: voormalige St. Josephkerk in Luttelgeest
New Collegium Den Haag, met werken van Handel, Bach, Pergolesi en Gallo. Barokmuziek heeft in het leven en werk van Diaghilev een grote rol gespeeld. Hij verzamelde stukken en leurde er mee bij componisten om ze te bewerken en te hergebruiken als balletmuziek. Zo is er bijvoorbeeld de triosonate van Gallo, die wij nu herkennen als de opening van de Pulcinellasuite.

Locatie: wijngaard De Maronesse in Marknesse
Diaghilev hield erg van de muziek van Rossini. De kwartetten hoor je niet vaak. De ongebruikelijke bezetting geven deze charmante, virtuoze kwartetten een heel eigen kleur. Het duet voor cello en contrabas werd in de 19e eeuw veel gespeeld door Dragonetti – de Paganini van de contrabas. Het Dudok kwartet, waar het festival een hele warme band mee heeft, werkt in dit programma samen met contrabassist James Oesi.

Locatie: Bantseliek in Bant
Het Aleida Ensemble brengt een divers programma, waar kleurrijke stukken van componisten Debussy, Stravinsky, Milhaud en Hahn vergezeld gaan van projecties van schilderijen en decorontwerpen van tijdgenoten Leon Bakst, August Macke en Pablo Picasso. We spelen onder andere onze eigen versies van delen uit verschillende ballets, zoals aria’s uit Pulcinella, samen met andere composities van de componisten voor onze bijzonder bezetting: zang, dwarsfluit, altviool en harp.