Festival Via Musica 2022: Erasmus in Lelystad

Lelystad, Boerkok, vrijdag 5 augustus 2022, 15:00 - 22:00 uur

Dit event is voorbij. Kijk in de agenda van Festival Via Musica voor nieuwe data.

Info

Wilt u een passe-partout voor het festival reserveren? Dat kan via deze reserveringspagina.

Het Erf van Boerkok is de boerderij van de kok Gerhard Flantua. Hij kookt met de producten uit de omgeving en heeft een sfeervolle aardappelschuur die we omtoveren tot concertzaal, een terras en een grote kas die als restaurant dient. Het vormt de locatie voor de programma's van 'Erasmus in Lelystad' op de tweede festivaldag van Via Musica 2022.

Programma:

15:00 – 16:00 uur - Concert 1: Dudok Quartet met Erasmus oud & nieuws
17:00 – 18:00 uur - Film: Erasmus (Harry Kümel)
18:00 – 20:00 uur - Erasmusdiner (vooraf zelf reserveren via het restaurant)
20:15 – 22:00 uur - Concert 2: Apollo Ensemble: Ken uw klassiekers

Concert 1: Dudok Quartet met Erasmus oud & nieuw
Het Dudok strijkkwartet speelt een heel bijzonder programma met het 1e strijkkwartet van Mauricio Kagel, het strijkkwartet op 59 nr 2 van Beethoven en daar doorheen geweven Josquin des Prez - Nymphes des bois & Mille regretz en Johannes Ockeghem - movements form Missa Prolationum. In 1998 won Kagel de Erasmusprijs, omdat hij een echte dwarsdenker is. Communicatie met het publiek, en het doorbreken van vanzelfsprekende luistergewoontes waren voor Kagel heel belangrijk. Zijn eerste strijkkwartet is een kort stuk waarin allerlei theatrale elementen en speciale effecten zitten. Beethoven is met Erasmus verbonden door het humanisme. Hij droeg zijn maatschappelijke visie ook uit in zijn composities. Deze twee kwartetten, met daarnaast de werken uit Erasmus’ tijd, geven dit programma een tijdloos karakter.

Concert 2: Apollo Ensemble: Ken uw klassiekers
Een van de stokpaardjes van Erasmus was “ken uw klassiekers”. Hij vond dat mensen de verhalen uit de Griekse en Romeinse oudheid moesten lezen, natuurlijk het liefst in de oorspronkelijke taal. Voor hem waren de verhalen uit de Griekse mythologie een middel om zich te verdiepen in de denkwijze van andere culturen. In dit concert nemen we het verhaal van Idomeneus, de koning van Kreta, die in een zware storm terecht komt en dan Poseidon belooft om - als hij het overleeft - de eerste persoon die hij tegenkomt aan hem te offeren. Dat blijkt zijn zoon Idamante te zijn. Mozart schrijft een fantastische opera. Sopraan Siri Karoline Thornhill zal daaruit een aantal aria’s zingen. Tussendoor wordt de Symfonie in g (KV 550) gespeeld. Het Apollo Ensemble speelt in de klassieke kamerorkestbezetting.