Camerata Trajectina: Redeloos, radeloos, reddeloos!

Amsterdam, De Waalse Kerk, zondag 23 oktober 2022, 20:00 - 21:15 uur

Info
Tickets
Contact

Het rampjaar 1672 verklankt en verbeeld in tekst en muziek

Na 16 succesvolle optredens van Vive le Geus! over de Tachtigjarige Oorlog storten Hans Goedkoop (Andere Tijden) en Camerata Trajectina zich met deze theatrale muziekvoorstelling in het woelige jaar 1672. De Franse zonnekoning Lodewijk XIV wil de republiek Nederland inlijven en ter verdediging zet ons land de helft van haar grondgebied onder water. De regenten trekken zich terug achter de Waterlinie, de Franse troepen hebben vrij spel in de landelijke gebieden.

‘Het volk redeloos, de regering radeloos en ons land reddeloos!’ We zijn tot op het bot verdeeld: Frans versus Nederlands, droog versus ondergelopen, Oranje versus De Witt, het volk versus de elite. Die strijd wordt ook in liederen uitgevochten; om de chaos te begrijpen, om hoop en angst te verwoorden, om een standpunt in te nemen en om anderen te overtuigen. Muziek als troost, als nieuwsbron én als propagandamiddel.

Met Camerata Trajectina beleef je de geschiedenis opnieuw, de Rampjaarherdenking kan niet indringender tot leven komen. Zet je schrap, het wordt huiveringwekkend mooi! Dit project is een samenwerking met de Maand van de Geschiedenis en Stichting Rampjaar 1672.

Uitvoerenden:
Klaartje van Veldhoven, sopraan
Nico van der Meel, tenor
Berend Eijkhout, bariton
Saskia Coolen, blokfluit & viola da gamba
Constance Allanic, harp & viola da gamba
Cassandra Luckhardt, viola da gamba
Arjen Verhage, luit en citer

Hans Goedkoop, script en concept
Marc Krone, regie
Eric de Clercq, video
Leendert de Ridder, spel (op video)
Hans Goedkoop, spel (op video)Klaartje van Veldhoven Camerata Trajectina Amsterdam Noord-Holland Waalse Kerk - Amsterdam

Camerata Trajectina

Met de muziek van de 16e en 17e eeuw en de eigen schoonheid van de Nederlandse taal brengt Camerata Trajectina Nederlandse geschiedenis tot leven. Speelse en theatrale presentaties spiegelen de cultuur en maatschappij van toen aan ons herkenbare heden. Voor het ensemble zijn componisten als Sweelinck, Schuyt, van Eyck en Schenk even inspirerend als propagandaliedjes van de geuzen, zeemansliederen van de VOC of minneliedekens uit het Gruuthuse-handschrift.


Uitgelicht