Pantus & Friends: Parsifal, acte 3

Zaterdag 12 augustus 2023, 20:00 - 21:25 uur

Heilig Landstichting, Cenakelkerk

Pantus & Friends: Parsifal, acte 3

Heilig Landstichting, Cenakelkerk, zaterdag 12 augustus 2023, 20:00 - 21:25 uur

Info

'Zondag was ik getuige van zoiets bijzonders dat ik alleen maar voor u kan hopen dat u ook in het publiek zat.' Merlijn Kerkhof - de Volkskrant

In augustus keert Parsifal terug in de Heilig Landstichting, met een uitvoering van de derde acte van Wagners beroemde opera, in een bijzondere bewerking voor drie zangers, piano, harmonium, synthesizer, basgitaar en klokken. De handeling vindt plaats in de huiskamer van een verpleegtehuis. De kamer is bevolkt met patiënten die op de dood wachten, en hun verzorgend personeel. We zitten dus in feite allemaal in de wachtkamer, wachtend op verlossing. Ondertussen klinkt de bedwelmende, meditatieve muziek van Wagner. Een opera als een spirituele sessie in een mystieke omgeving.

De uitvoeringen vinden plaats in de Cenakelkerk in De Heilig Landstichting (bij Nijmegen). Het interieur van deze kerk vormt het natuurlijke decor voor Wagners laatste werk en speelt een belangrijke rol in de apotheose van de opera. Gelegen in de bossen bij Nijmegen is het misschien wel onze eigen ‘Grüne Hügel”, de bijnaam van Wagners Festspielhaus in Bayreuth.

Frank van Aken, die de rol van Parsifal op verscheidene grote podia in de wereld zong, neemt deze zomer opnieuw de titelrol op zich. De uitvoeringen worden in het Duits gezongen en Nederlands ondertiteld.