Collegium Musicum Traiectum: Romantiek

In februari brengt Collegium Music Traiectum Beethovens Mis in C en Schuberts 8e Symfonie, ook wel bekend als ‘Unvollendete’. Hiermee wagen ze zich na een aantal mooie ‘oude’ projecten ‘op 415’ weer aan een iets moderner, Romantisch programma op 440Hz.

Beethoven schreef deze mis in opdracht van Prins Nikolaus Esterházy ter ere van de naamdag van diens vrouw Maria. (Leuk detail: de Nelsonmis van Haydn, die wij in 2018 hebben uitgevoerd, was eenzelfde opdracht van deze prins). Helaas kon de prins deze bijzondere mis, waarbij Beethoven op originele wijze solisten, koor en orkest samenbrengt, niet waarderen. Beethoven was kennelijk zijn tijd iets té ver vooruit. Ook leuk om te weten: in 2020 is het 250 jaar geleden dat Beethoven werd geboren, dus we dragen bij aan de viering van dit jubileum.

De Symfonie van Schubert roept behoorlijk wat vragen op. Hebben we het nu over de 8e of de 7e? En waarom heeft de componist dit werk nooit afgemaakt? Een mogelijke verklaring is dat Schubert geen noodzaak zag voor een derde en vierde deel (wat toen gebruikelijk was bij symfonieën), omdat de eerste twee delen alles al omvatten. Deze theorie schept hoge verwachtingen… komt u luisteren?

(Bege)leiding
De artistieke leiding is ook dit project weer in handen van Paulien Kostense, Gilles Michels en Michiel Meijer. In het project besteden zij veel aandacht aan de muzikale ontwikkeling van ieder individu en de groep als geheel. Wederom wordt CMT dit project gecoacht door musici van de Nederlandse Bachvereniging: zangeres Lauren Armishaw en trompettist Mark Geelen.