J.S. Bach: Johannes-Passion - Nieuw Bach Ensemble

Kies een datum uit de agenda om te reserveren

Dit jaar wordt een speciaal jaar voor de Johannes-Passion: in 2024 is het precies 300 jaar geleden dat Bachs Johannes- Passion voor het eerst uitgevoerd werd. Dat gaat het Nieuw Bach Ensemble vieren met drie bijzondere uitvoeringen, ieder jaar traditiegetrouw in Amersfoort, Utrecht en Amsterdam.

Om deze geweldige muziek te kunnen uitvoeren met dezelfde instrumenten als die Bach zelf gebruikte, werkt het Nieuw Bach Ensemble in 2024 opnieuw samen met barokorkest Collegium Delft. Zo komen we dicht bij de bron, met behoud van wat de uitvoeringen altijd al zo bijzonder maakte: de spanning in het verhaal, met oog voor het detail, en de markante dubbelrol van het koor: als ‘volk’ in het Bijbelverhaal én als vertolker van de indrukwekkende koralen.

Ook zal het unieke Monteverdi-orgel weer bij de uitvoeringen worden ingezet. Dit orgel is – op initiatief van Krijn Koetsveld en gesteund door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds – gebouwd door de firma Klop in Garderen, naar een ontwerp van de Italiaanse klavecinist Michele Barchi. Deze tekende ook voor de sublieme barokke beschilderingen van de orgelkast. Het instrument is een fantastische blikvanger en heeft een opvallend lieflijke en tegelijkertijd sprekende klank dankzij de bouw en maten van de pijpen, gemaakt van Italiaans cipressenhout.